Projektid


Käimasolevad projektid

Õpirändel osalenud:

Klaasi õppekava õpetaja: "Õpirände käigus sain külastada ka 26. Rahvusvahelist Palau-Del-Vidre Klaasifestivali. Sellest  võttis osa 40 klaasikunstnikku- ja meistrit. Klaasikunstnikud olid esindatud oma teoste näitus-müügiga, toimusid töötoad ja esitlused, kultuuriprogramm linnaväljakul. Kunstnike väljapanekud toimusid vabadel äripindadel ja garaažides ning kuurides, mis asusid üksteisele suhteliselt lähestikku kolmel tänaval.  Õpirändel tekkisid kontaktid rahvusvaheliselt tunnustatud klaasikunstnike ja – meistritega, kellega ehk avanevad tulevikus koostöövõimalused. Õpirändel omandasin eelkõige uusi teadmisi ja oskusi erinevate klaasitehnikate ja ka erinevate töömeetodite kasutamise kohta klaasipuhumises.  Oli väga põnev ja huvitav“.  Minu näitusetöö Must auk  Pildil Väljapanek festivalilt

Õpirändel osalenud:

Pagari õpilane: "Õppisin Prantsusmaal nii šokolaadi tehnoloogiat, kui ka suhkrutehnoloogiat. Tegime erinevatest šokolaadidest komme ja sulasuhkrumassist lilli ja lipsukesi. Nägime ka kuidas puhuda sulasuhkrut nagu klaasipuhujad puhuvad klaasi. Olime ka pagariõppes, kus nägime ja ka tegime erinevaid prantsusmaale omaseid nö leibu. Kõik leivad ja saiakesed on muidugi kõik valged, mitte nagu Eestis tumedat värvi leiva puhul ja valge saia puhul. Neil on väga tähtis saia koorik. Pehmet saia nagu Eestis ma seal ei näinudki. Saime käed valgeks ka pagariõppes. Saime erinevaid retsepte, mida peale tõlkimist saaksime ka ise kasutada. Jõudsin järeldusele, et Eestis on kondiitriõpe ikka väga lapsekingades ja iganenud. Prantsusmaal hõlmab kondiitriõpe kõike, mis on magus ja erinevaid töövõtteid"

Koka õpilane: "Minu üks päev nägi välja selline: Ennelõunal olime koos chef Seigle’ga ja valmistasime lõhe. Selleks puhastasime lõhe, lõikasime risti 4cm viilud, keerasime kõhuservad sissepoole kokku ja sidusime kinni. Peale määrisime oliiviõli, tilli ja sidruni marinaadi. Grillisime rattaid mõlemalt poolt ja järelküpsetasime ahjus 180°C juures. Lõhe kõrvale tegime beaurre blanc kastet. Selleks redutseerisime valget veini hakitud šalottsibulaga, lisasime koort ja võid. Tegime ka sauce tartare ehk majonees dijoni sinepist, munakollasest ja õlist ning sinna sisse peeneks hakitud sibul, petersell, kappar, marineeritud kurk. Magustoiduks tegime mousse au chocolat’i. Vesivannil sulatatud tumedale šokolaadile lisasime või, munakollased ja jahtunult ka suhkruga vahustatud munavalged. Chef Nicolas näitas, kuidas teha marmormune ehk keetis munad, lõhkus natuke koort ja pani suitsutusmasinasse. Pealelõunal tutvusin teenindusepoolega.  Mise en place ehk eelkate koosnes diplomaaditaldrikust, kahvlist, noast, veeklaasist, valge veini pokaalist, saiataldrikust, karahvini alusest ja servietist. Noad, kahvlid, lusikad, taldrikud poleerisime sooja äädikaveega ja pokaalid, klaasid veeauruga. Voltisime serviette mitmel erinevat viisi. Käisime veinikeldris, täiendasime restorani veinikappi. Puhastasime vaskpanne isetehtud vahendiga- jämesool, äädikas ja jahu kokku segada ja sellega nuustikuga vaskpanni põhja hõõruda ning saab peegelpuhtaks". Pildil Kaetud laud   PIldi Minu tehtud küpsetised

Koka õpilane: "Õpiränded avardasid ääretult mu silmaringi. Kui varem teadsin kuidas meie väikses Eestis asju tehakse siis nüüd olen teadlik võimalustest ennast väga palju enam arendada välismaal. Kasutan ka rohkem prantsuse keelt, loen prantsusekeelseid kokandusraamatuid ja räägin entusiastlikult oma kogetust teistele. Sain kogemusi inimestega suhtlemisel, nende mõistmisel, sain tolerantsemaks. Tutvusin Prantsuse elu ja kultuuriga ja sain ka avatumaks võõrastega suhtlemisel. Minu tähelepanu köidab nüüd kõik, mis on seotud Prantsusmaaga. Mulle meeldib väga rääkida Prantsuse toitudest ning jagada oma teadmisi teistele. Valmistan palju Prantsuse toite, pakun külalistele ning räägin juurde põnevat. Õpilastele, kes soovivad osaleda õperändel, kuid julgusest jääb vajaka, ütleksin, et olge julged, kaotada ja karta pole midagi, ainult võita".


Käimasolevad projektid

Õpirändel osalenud:

Klaasi õppekava õpetaja: "Õpirände käigus sain külastada ka 26. Rahvusvahelist Palau-Del-Vidre Klaasifestivali. Sellest  võttis osa 40 klaasikunstnikku- ja meistrit. Klaasikunstnikud olid esindatud oma teoste näitus-müügiga, toimusid töötoad ja esitlused, kultuuriprogramm linnaväljakul. Kunstnike väljapanekud toimusid vabadel äripindadel ja garaa?ides ning kuurides, mis asusid üksteisele suhteliselt lähestikku kolmel tänaval.  Õpirändel tekkisid kontaktid rahvusvaheliselt tunnustatud klaasikunstnike ja ? meistritega, kellega ehk avanevad tulevikus koostöövõimalused. Õpirändel omandasin eelkõige uusi teadmisi ja oskusi erinevate klaasitehnikate ja ka erinevate töömeetodite kasutamise kohta klaasipuhumises.  Oli väga põnev ja huvitav?.  Minu näitusetöö Must auk  Pildil Väljapanek festivalilt

Õpirändel osalenud:

Pagari õpilane: "Õppisin Prantsusmaal nii ?okolaadi tehnoloogiat, kui ka suhkrutehnoloogiat. Tegime erinevatest ?okolaadidest komme ja sulasuhkrumassist lilli ja lipsukesi. Nägime ka kuidas puhuda sulasuhkrut nagu klaasipuhujad puhuvad klaasi. Olime ka pagariõppes, kus nägime ja ka tegime erinevaid prantsusmaale omaseid nö leibu. Kõik leivad ja saiakesed on muidugi kõik valged, mitte nagu Eestis tumedat värvi leiva puhul ja valge saia puhul. Neil on väga tähtis saia koorik. Pehmet saia nagu Eestis ma seal ei näinudki. Saime käed valgeks ka pagariõppes. Saime erinevaid retsepte, mida peale tõlkimist saaksime ka ise kasutada. Jõudsin järeldusele, et Eestis on kondiitriõpe ikka väga lapsekingades ja iganenud. Prantsusmaal hõlmab kondiitriõpe kõike, mis on magus ja erinevaid töövõtteid"

Koka õpilane: "Minu üks päev nägi välja selline: Ennelõunal olime koos chef Seigle?ga ja valmistasime lõhe. Selleks puhastasime lõhe, lõikasime risti 4cm viilud, keerasime kõhuservad sissepoole kokku ja sidusime kinni. Peale määrisime oliiviõli, tilli ja sidruni marinaadi. Grillisime rattaid mõlemalt poolt ja järelküpsetasime ahjus 180°C juures. Lõhe kõrvale tegime beaurre blanc kastet. Selleks redutseerisime valget veini hakitud ?alottsibulaga, lisasime koort ja võid. Tegime ka sauce tartare ehk majonees dijoni sinepist, munakollasest ja õlist ning sinna sisse peeneks hakitud sibul, petersell, kappar, marineeritud kurk. Magustoiduks tegime mousse au chocolat?i. Vesivannil sulatatud tumedale ?okolaadile lisasime või, munakollased ja jahtunult ka suhkruga vahustatud munavalged. Chef Nicolas näitas, kuidas teha marmormune ehk keetis munad, lõhkus natuke koort ja pani suitsutusmasinasse. Pealelõunal tutvusin teenindusepoolega.  Mise en place ehk eelkate koosnes diplomaaditaldrikust, kahvlist, noast, veeklaasist, valge veini pokaalist, saiataldrikust, karahvini alusest ja servietist. Noad, kahvlid, lusikad, taldrikud poleerisime sooja äädikaveega ja pokaalid, klaasid veeauruga. Voltisime serviette mitmel erinevat viisi. Käisime veinikeldris, täiendasime restorani veinikappi. Puhastasime vaskpanne isetehtud vahendiga- jämesool, äädikas ja jahu kokku segada ja sellega nuustikuga vaskpanni põhja hõõruda ning saab peegelpuhtaks". Pildil Kaetud laud   PIldi Minu tehtud küpsetised

Koka õpilane: "Õpiränded avardasid ääretult mu silmaringi. Kui varem teadsin kuidas meie väikses Eestis asju tehakse siis nüüd olen teadlik võimalustest ennast väga palju enam arendada välismaal. Kasutan ka rohkem prantsuse keelt, loen prantsusekeelseid kokandusraamatuid ja räägin entusiastlikult oma kogetust teistele. Sain kogemusi inimestega suhtlemisel, nende mõistmisel, sain tolerantsemaks. Tutvusin Prantsuse elu ja kultuuriga ja sain ka avatumaks võõrastega suhtlemisel. Minu tähelepanu köidab nüüd kõik, mis on seotud Prantsusmaaga. Mulle meeldib väga rääkida Prantsuse toitudest ning jagada oma teadmisi teistele. Valmistan palju Prantsuse toite, pakun külalistele ning räägin juurde põnevat. Õpilastele, kes soovivad osaleda õperändel, kuid julgusest jääb vajaka, ütleksin, et olge julged, kaotada ja karta pole midagi, ainult võita".

Lõpetatud projektid