Mesinduse kursus väiketootjatele (9.jaanuar - 2.oktoober 2021)

12. juuni 2021

Hind275
Asukoht Olustvere meekoda

Koolituse pikkus: 80 õppetundi, sellest 20 tundi on iseseisvat tööd

Koolituse ajakava: 9. jaanuar 2021 - 2. oktoober 2021

Koolituse läbinud õppija:

  • kasutab tööeesmärkide saavutamiseks teadmisi mesilasisendite anatoomiast, füsioloogiast, mesilaspere bioloogiast, mesilastõugudest (rassidest), mesindussaaduste omadustest ja koostisest; 
  • puhastab ja desinfitseerib tarude seinad, põhjad ja vahelauad, kärjeraamid ja söödanõud; varub ja valmistab ette suitsiku materjali ja raamid, lähtudes järgmise mesindushooaja vajadusest;
  • hindab kärgede kasutuskõlblikkust; ladustab ja säilitab kõlblikud kärjed,
  • hindab mee küpsust mesilasperes, võtab tarust meekärgi, kasutades erinevaid tehnoloogiaid ja arvestades toiduainete käitlemise nõudeid.
  • kaanetab meekannud lahti, eraldab kärgedest ja kärjekaanetisest mee, kurnab ja selitab mee vastavalt juhistele;
  • võtab meeproovid ja saadab laborisse analüüsimiseks; sulatab mee pakendamiseks ja pakendab nõuetekohasesse taarasse; märgistab pakendi, järgides mee märgistamise nõudeid; ladustab ja säilitab mee, järgides toidukäitlemise nõudeid;
  • hooldab meekäitlusseadmeid vastavalt kasutusjuhenditele. kasutab tööeesmärkide saavutamiseks teadmisi mesilasisendite anatoomiast, füsioloogiast, mesilaspere bioloogiast, mesilastõugudest (rassidest), mesindussaaduste omadustest ja koostisest; 
  • puhastab ja desinfitseerib tarude seinad, põhjad ja vahelauad, kärjeraamid ja söödanõud; varub ja valmistab ette suitsiku materjali ja raamid, lähtudes järgmise mesindushooaja vajadusest;
  • hindab kärgede kasutuskõlblikkust; ladustab ja säilitab kõlblikud kärjed, arvutab ülesehitatud kärgede ja kärjepõhjade (kunstkärje) vajaduse;
  • hindab mee küpsust mesilasperes, võtab tarust meekärgi, kasutades erinevaid tehnoloogiaid ja arvestades toiduainete käitlemise nõudeid.
  • kaanetab meekannud lahti, eraldab kärgedest ja kärjekaanetisest mee, kurnab ja selitab mee vastavalt juhistele;
  • võtab meeproovid ja saadab laborisse analüüsimiseks; sulatab mee pakendamiseks ja pakendab nõuetekohasesse taarasse; märgistab pakendi, järgides mee märgistamise nõudeid; ladustab ja säilitab mee, järgides toidukäitlemise nõudeid;
  • hooldab meekäitlusseadmeid vastavalt kasutusjuhenditele.
  • tuvastab korjeala
  • hindab visuaalselt puhastuslennu kulgu, fikseerides mesilasperede aktiivse kevadise arengu alguse; soodustab mesilaspere sügisest puhastuslendu, luues tingimused noorte mesilaste väljalennuks ja paremaks talvitumiseks;
  • viib läbi kevadise pearevisjoni, hinnates visuaalselt haudme hulka ja kvaliteeti, langetise kogust, pesa puhtust, sööda kogust ja kvaliteeti, mesilaspere tervislikku seisundit ning andes hinnangu talvitumise kvaliteedile; likvideerib hukkunud pere, vajadusel võtab proovi ja saadab veterinaarlaborisse.
  • söödab täiendavalt mesilasperesid, loob mesilastele võimaluse joogivee kättesaamiseks;
  • moodustab uusi mesilasperesid, kogub sülemi kokku ja paigutab sülemi korpusesse või sülemikasti;
  • sulatab mittekõlblikud kärjed vahaks, arvestades vaha omadusi, kasutades vaha töötlemisel sobivat tehnoloogiat ning järgides töö- ja tuleohutusnõudeid;
  • hindab mesilaspere, sh mesilasema terviseseisundit, lähtudes enamlevinud mesilashaiguste tunnustest; eristab visuaalselt nakkushaigusi mittenakkushaigustest; ravib mesilasperesid lubatud vahenditega, lähtudes juhistest;
  • teeb varroalesta tõrjet, kasutades erinevaid tõrjemeetodeid;
  • võtab mesilaste (sh langetise), kärje- ja meeproovid vastavalt juhendile, täidab tervise- ja ravimiarvestuskaarti;
  • peab kinni hooajatööde ajakavast, lähtudes looduse tsüklitest;
  • järgib tööeeskirjade, keskkonnakaitse, tööohutus- ja tuleohutusnõudeid ning teisi valdkonda reguleerivaid õigusakte;
  • hoiab mesilas ja mesindushoones ning selle ümbruses puhtust ja korda (sh hooldab tarude ümbrust), lähtudes  mesiniku eetikast;

Koolituse täpsema õppekava leiad SIIT

Koolituse ajakava leiad SIIT

KOOLITUSE HIND 275 eurot

Vaata rohkem sündmusi
Avaldatud 18.01.2021. Viimati muudetud 18.01.2021.